måndag 28 oktober 2013

Bába

Ez is egy munkanap

 

Úgy gondolom, ha valakinek elmesélem, hogy szülésznöként dolgozom, akkor a legtöbb embernek az a kép ugrik be, hogy vajjúdó leendö anyák segítségével töltöm a munkanapjaimat.
Az igazság az, hogy nagyon változatos a munkám.
Az is igaz, hogy gyermekeket is segítek a világra. Jobban mondva segítem a szülö nöt saját erejét megtalálni, a felszinre hozni. Támogatni abban az ösi eröben ami ott lakozik a Nöben, hogy véghezvigye azt a természetes folyamatot ami az emberiség túléléséhez szükséges, ha lehet beavatkozás nélkül. Megszülni a kisbabáját. Ami fantasztikus érzést!

Lehet, hogy az én szakmám a legösibb szakma a világon?

  De most a munkám egy másik részéröl szeretnek írni itt, egy nagyon modern részéröl.
Hetente egyszer ultrahanggal is dolgozom.  Ami azt jelenti, hogy önnálóan különbözö ultrahangvizsgálatokat végzek, ami - úgy hiszem- Magyarországon nem lehetne lehetséges, mivel az csak az orvos dolga.
  Én olyan szerencsésnek érzem magam, hogy megtiszteltek az itteni kórázban azzal, hogy lehetöségem lett ezzel az érdekes hivatással is foglalkoznom.
  Itt Svédországban egy diplomás szülésznönek is lehetöséget adnak, ha sok tapasztalattal rendelkezik és megvan a technikai tehetsége is hozzá. Akkor az SFOG = Svéd szülész és nögyógyászati orvosi szervezet keretén belül az orvosokkal együtt különbözö továbbképzésen vehet részt ami lehetségessé teheti, hogy ultrahang specialista legyen. Én immár 2001-óta doldozom ezzel az ággal is.
  Ez a szülésznö specialista önnálóan fogad pácienseket, különbözö szürést végez, nekem érdekesség miatt megemlítem ezen belül is egy un. CUB licenszem is van, már kb 5 éve Nagybritánniából, a szervezetet Fetal Medicine Foundation-nak hívják.

Remém lesz valaki ott kint a nagyvilágban akit érdekel ez az oldal, ha legalább egy valaki elolvassa az írtamat akkor máris érdemes volt ezeket megírni!

Márti

söndag 27 oktober 2013

Sárvár, Hungary

Szívem csücske; Sárvár, Hungary


 



Nem, nem itt születtem, nem itt nevelkedtem. De a szívemhez nött!
Bemutatom Sárvárt ahogy én láttam idén szeptemberben. Ezekhez képekhez külön családi történetek és emlékek füzödnek. Elég kevés idöm volt amit Sárváron tölthettem idén, csak 24 órából allt a gyors látogatásom. A kedves családomnál voltam és elbicikliztem fotózni. Ezeket a képeket készítetettem mint összefoglaló erröl a gyönyörü városról.

Jövöre remélem viszont látom a családomat és Sárvárt!

Márti